انواع زبان های برنامه نویسی رابط میان شخص و سیستم کامپیوتری می باشند و برای پیاده سازی کردن یک نرم افزار که قابل اجرا در سیستم های کامپیوتری باشد و نیازمند یک زبان برنامه نویسی هستیم و با استفاده از زبان های برنامهنویسی موجود و برقراری ارتباط با سیستم کامپیوتری و برنامهریزی آن خواهیم بود.
به دلیل تنوع بالا در سیستم عامل ها و هم رقابت شرکت های نرم افزاری و تعداد انواع زبان های برنامه نویسی بسیار افزایش یافته است و اما تمامی این زبان ها برای شروع برنامهنویسی یا کار کردن در این برهه زمانی مناسب نیستند و برخی از این زبان ها منسوخ شده و جای خود را به زبان های برنامهنویسی جدیدتر داده اند.
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت یکی از انواع زبان های برنامه نویسی سطح بالا و تفسیری و شیگرا می باشد و از این زبان برنامهنویسی برای توسعه سایت ، برنامهنویسی ویندوز ، توسعه اپلیکیشن موبایل و بازیسازی استفاده می شود و در واقع می توان گفت که جاوا اسکریپت یک زبان همه فن حریف است و اما اگر به صورت اختصاصیتر بررسی کنیم و از زبان جاوا اسکریپت بیشتر در طراحی و توسعه سایت استفاده می شود.
زبان برنامه نویسی کاتلین
کاتلین یکی از انواع زبان های برنامه نویسی شیگرا ، کراس پلتفرم ، سطح بالا و کامپایلری می باشد که توانایی تولید کد های جاوا اسکریپت را هم دارد و دلیل کراس پلتفرم بودن کاتلین همین توانایی در تولید کد های جاوا اسکریپت است و وقتی کد کاتلین تبدیل به جاوا اسکریپت شود و در هر زمینهای قابل استفاده خواهد بود و البته کاتلین به صورت تخصصی برای استفاده در سیستم عامل اندروید پیادهسازی شده است و در حال حاضر برنامه نویسان اندروید از زبان برنامهنویسی کاتلین برای تولید اپلیکیشن های اندروید استفاده می کنند و کاتلین زبانی جدید و آینده دار و قدرتمند است.
زبان برنامه نویسی جاوا
جاوا همانند کاتلین یک زبان شیگرا ، کامپایلری و سطح بالاست و در گذشته از جاوا برای برنامهنویسی اندروید استفاده می شود که با ورود کاتلین به دنیای برنامه نویسی و دیگر کمتر کسی از جاوا در زمینه اندروید استفاده می کند و اما جاوا یک زبان حرفه ای بوده که صرفا برای توسعه اپلیکیشن های اندروید ساخته نشده و از جاوا در زمینه های متعدد و متنوعی استفاده می شود.
با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا شما قادر به پیادهسازی سرور ، برنامهنویسی اندروید ، برنامهنویسی ویندوز ، بازیسازی و حتی برنامهنویسی اشیا خواهید بود و برنامهنویسی اشیا به منظور کدنویسی برد ها و سختافزار هایی نظیر آردوینو می باشد و بد نیست بدانید که بخش عظیمی از سرور های گوگل با زبان جاوا نوشته شده اند.
زبان برنامه نویسی پایتون
زبان پایتون یک زبان جدید و سطح بالاست که بسیار سینتکس ساده و مختصری دارد و پایتون به علت جدید بودن و داشتن syntax مختصر و مورد توجه بسیاری از برنامه نویسان قرار گرفته و معمولا افراد زیادی برای شروع برنامهنویسی به سراغ آن می روند و پایتون مخصوص یک پلتفرم خاص نبوده و با استفاده از کتابخانه های متنوعی که دارد و از هوش مصنوعی و پردازش داده گرفته تا ساخت بازی های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گیرد.
زبان برنامه نویسی PHP
PHP یک زبان اسکریپتی است که سمت سرور اجرا و پردازش می شود و از زبان PHP برای پیاده سازی سرور سایت ها و API اپلیکیشن ها استفاده می کنند و این زبان برنامه نویسی ابتدا توسط سرور وبسایت پردازش شده و سپس به صورت کد های HTML برای مرورگر فرستاده می شود تا خروجی نهایی به کاربر نمایش داده شود.
زبان برنامه نویسی #C
سی شارپ یکی از انواع زبان های برنامه نویسی بسیار پرطرفدار می باشد و دلیل محبوبیت سی شارپ و شرکت سازنده آن یعنی مایکروسافت است و سی شارپ یک زبان شیگرا و سطح بالاست که برای برنامهنویسی ویندوز و بازیسازی در موتور unity مورد استفاده قرار می گیرد و البته کاربرد سی شارپ به همین موارد محدود نمی شود و سی شارپ در API نویسی و طراحی سایت با استفاده از پلتفرم ASP و اپلیکیشننویسی با پلتفرم زامارین هم استفاده می شود و. هرچند می توان گفت که سی شارپ یک زبان چند سکویی یا کراس پلتفرم با کاربرد های فراوان است و اما در تمام زمینه ها عملکرد خوبی ندارد و برای برنامهنویسی ویندوز و بازیسازی عالی اما برای نوشتن نرمافزار های موبایل دارای نواقص بسیاری است.
زبان برنامه نویسی Swift
زبان سوئیفت هم یک زبان شیگرا ، سطح بالا و کامپایلری می باشد که توسط شرکت اپل به دنیا معرفی شده است و این زبان در برنامهنویسی آیفون و مک بوک ها مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع با این زبان می توان برای محصولات شرکت اپل نظیر سیستم عامل IOS و MAC برنامهنویسی کرده و نرمافزار تولید کرد و در زمینه تولید نرمافزار برای محصولات اپل دست شما آنچنان باز نخواهد بود و در نهایت به زبان سوئیفت نیاز دارید.
بهترین زبان برنامه نویسی
هیچ زبان و زمینه ای به عنوان بهترین زمینه وجود ندارد و هر کدام از انواع زبان های برنامه نویسی در جای خود می توانند بهترین و پرکاربرد ترین باشند و به عنوان مثال در زمینه برنامه نویسی اندروید و کاتلین بهترین است و اما برای برنامه نویسی ویندوز دیگر کاتلین استفاده نشده و سی شارپ بهترین خواهد بود.
تعداد کامپیوتر های موجود بسیار زیاد و تنوع آن ها بالاست و به همین دلیل برای سیستم های کامپیوتری مختلف و سیستم عامل های متنوعی هم طراحی و توسعه داده شده است و به عنوان مثال سیستم عامل ویندوز برای لپ تاپ ها و کامپیوتر های رومیزی یا همان Desktop طراحی شده است و یا سیستم عامل اندروید برای گوشی ها و سایر دستگاه های هوشمند نظیر ساعت ، تلویزیون و خودرو هایی که امکان برنامه ریزی دارند ساخته شده است.
تنوع سیستم عامل ها
سیستم عامل ها همانند کشور های مختلف در دنیا هستند که برای رفتن به آلمان نیازمند زبان آلمانی و برای ارتباط با چینی ها به زبان چینی نیاز داریم و جهت ارتباط با سیستم عامل های مختلف هم نیازمند انواع زبان های برنامه نویسی خواهیم بود و برای ارتباط برقرار کردن با سیستم عامل اندروید و زبان برنامه نویسی کاتلین منتشر شده تا این مسئولیت را به صورت تخصصی به عهده بگیرد.
گاهی ممکن است شرکت دیگری قصد ایجاد رقابت نداشته باشد و اما خود شرکت فعلی اقدام به طراحی و ارائه زبان برنامهنویسی جدید کند و دلیل این کار هم پیشرفت تکنولوژی و احساس نیاز به زبان برنامهنویسی جدید می باشد و زبان جاوا چندین سال پیش و با توجه به دانش محدود همان زمان تولید و طراحی شده است و پس از گذشتن سال های طولانی و احساس نیاز به زبانی جدید افزایش پیدا کرده است و پس شرکت سازنده شروع به پیادهسازی زبانی جدید با امکانات و ویژگی های بروز می کند.
سطح دشواری یک زبان برنامهنویسی بر اساس میزان نزدیک بودن آن به زبان محاوره ای محاسبه می شود و البته به این نکته هم دقت کنید که زبان های برنامهنویسی با زبان انگلیسی پیادهسازی می شوند و پس هر چقدر یک زبان به محاوره انگلیسی نزدیکتر و قابل فهمتر باشد و سطح بالاتر خواهد بود و در حال حاضر دستهبندی زبان ها در سه سطح انجام می شود.
- زبان های سطح بالای برنامه نویسی
- زبان های برنامه نویسی سطح میانی
- زبان های برنامه نویسی سطح پایین
زبان سطح پایین یا همان زبان ۰ و ۱ که کار کردن با آن دشوار و غیر ممکن است و اما در زمان های نه چندان دور از زبان های سطح میانی زیاد استفاده می شده است و در حال حاضر هم زبان هایی نظیر زبان C که میانی هستند و مورد استفاده قرار می گیرند و اما اکثر برنامه نویسان در حال حاضر به سراغ زبان های سطح بالا رفته اند.
کاربرد انواع زبان های برنامه نویسی
برای صحبت کردن با سایر انسان ها نیازمند زبان محاوره ای هستیم و برای برقراری ارتباط با کامپیوتر ها هم نیاز به یک زبان واسط خواهیم داشت و زبان برنامهنویسی باید برای سیستم مدنظر ما قابل درک و رصد باشد و زبان برنامهنویسی مورد استفاده توسط ما باید برای کامپیوتر مدنظر هم قابل درک باشد.
زمانی که سخن از کامپیوتر به میان آید و ذهن شما بر روی سیستم های رومیزی و لپ تابپ ها متمرکز خواهد شد و در صورتی که منظور از کامپیوتر و تمام وسایل سخت افزاری قابل برنامه ریزی می باشد و به هر وسیله سخت افزاری که قابلیت برنامه ریزی و اجرای دستورالعمل را داشته باشد کامپیوتر می گویند.
کامپیوتر ها نمونه های متنوعی دارند و از گوشی های هوشمند گرفته تا لب تاب ها ، ماشین های هوشمند ، عینک های واقعیت مجازی ، ساعت های هوشمند و حتی ماشین حساب ها و همگی نمونه هایی از کامپیوتر ها محسوب می شوند و برای تولید نرم افزاری که بر روی این سیستم های کامپیوتری نصب و اجرا می شود نیازمند زبان های برنامه نویسی می باشد.
مفهوم و کاربرد کامپایلر
در سیستم های کامپیوتری نرمافزار هایی وجود دارند که عملیات تبدیل کد های سطح بالا به سطح پایین را مدیریت و اجرا می کنند و به این نرمافزار های مبدل و کامپایلر یا مترجم گفته می شود و وظیفه کامپایلر ها تولید کد ۰ و ۱ برای اجرا شدن در پردازنده می باشد.
کامپایلر ها معمولا در نرمافزار های توسعه یکپارچه یا همان IDE وجود دارند و این محیط های توسعه سبب افزایش کارایی برنامه نویسان می شوند و در واقع می توان گفت که بدون استفاده از کامپایلر ها و بدون ترجمه کردن کد های سطح بالا به زبان ماشین و امکان اجرای این کد ها توسط پردازنده وجود نخواهد داشت.
کامپایلر ها یک فایل خروجی نهایی پس از ترجمه کردن در اختیار شما قرار می دهند و شما از این فایل فقط در یک سیستم عامل می توانید استفاده کنید و اگر کدی را به زبان کاتلین نوشته اید و خروجی apk برای اندروید گرفته اید و امکان نصب فایل apk در ویندوز و IOS را نخواهید داشت.
پس کامپایلر ها به سیستم عامل وابسته هستند اما در زبان های تفسیری بدین شکل نیست و مفسر ها شروع به تفسیر کردن خط به خط کد ها می کنند و به عنوان مثال به مرورگر خود توجه کنید و شما هر وبسایتی را در هر مرورگری می توانید باز کنید و چه مرورگر اندروید و چه مرورگر ویندوز و حتی لینوکس و پس برای باز کردن یک سایت هیچ فایلی را بر روی گوشی یا لپ تاپ خود نصب نمی کنید.
در اینجا مرورگر یک مفسر محسوب می شود و کدی که در وبسایت قرار گرفته را خط به خط تفسیر کرده و به شما نمایش می دهد که در خط اول گفته شده که آیکون سایت را نمایش بده و پس این کد بررسی شده و لوگو برای شما به نمایش در می آید و از این نظر می توانیم انواع زبان های برنامه نویسی را در دو گروه کامپایلری و مفسری دستهبندی کنیم.
تفاوت کامپایلر و مفسر
کامپایلر ها پس از اتمام کدنویسی شما شروع به ترجمه تمام برنامه می کنند و یک فایل خروجی برای شما تولید کرده و چنانچه خطایی در کد های شما وجود داشته باشد و خروجی نهایی ایجاد نشده و به Error برخورد می کنید و اما در مفسر ها بدین شکل نیست و زمانی که وبسایتی را باز می کنید ممکن است خط کد شماره ۲۵۰ دچار مشکل باشد و اما وبسایت اجرا میشود.
در واقع تمام کد های بدون مشکل اجرا شده و همان خط کدی که مشکلساز شده را اجرا نمی کند و ۲۴۹ خط کد سالم اجرا شده و تازه در اجرای ۲۵۰ امین خط کد و مفسر از بروز یک مشکل آگاه می شود و دلیل این امر هم تفسیر کردن خط به خط کد ها است و پس مفسر هیچ دیدی نسبت به کل کد ها نداشته و از همان ابتدا شروع به تفسیر خط به خط کد ها می کند.
هر دو نوع تفسیری و کامپایلری در سر جای خود مورد استفاده قرار می گیرند و نمی توان گفت کدام یک بهتر و کدام یک را نباید استفاده کرد و هرچند به دلیل تفسیر در لحظه ممکن است کمی سرعت تفسیرگر ها کندتر باشد و اما در کامپایل کردن به دلیل تولید یک نرمافزار واحد و فایل اجرایی و سرعت اجرای نرم ازفزار هم می تواند افزایش یابد.