چرا انواع بازاریابی بوجود آمده است؟
در گذر زمان شرکت ها با درخواست های مختلفی از سوی مشتری مواجه شدند، آن ها با بازخوردهایی که از مشتری می گرفتند فهمیدند که تعامل با آن ها از اهمیت بالایی برخورد دار است.
با گذر زمان با مشخص شدن کمبود های شرکت ها از لحاظ بودجه، تعامل با مشتری، بازار، فروش، جغرافیا تصمیم گرفتند که بازاریابی را گسترش دهند تا نیاز های بشر، بیشتر و بیشتر تامین گردد و در این زمان انواع مختلفی از بازاریابی که هر کدام برای هدف خاص و مشتریان منحصر به فردی بود طراحی گردید.
چندین مدل بازاریابی شاخص
بازاریابی برون گرا:
بازاریابی برونگرا یا همان تلفن های تبلیغاتی و مزاحمی که آسایش را از ما می گیرد، یا ایمیل های پشت سر هم و یا تبلیغات پرینتی هستند که بدون توجه به تمایل مخاطب سعی در انتقال پیام بازاریابی خود دارند و باعث رنجش افراد می شود و حتی شده افراد از آن محصول بیزار می شوند.
بازاریابی دورن گرا:
بازاریابی درونگرا بر خلاف بازاریابی برونگرا سعی در جذب مشتریان دارد و مزاحمتی برای افراد ایجاد نمی کند.
بازاریابی همهمه ای:
بازاریابی همهمه ای یک نوع بازاریابی دهان به دهان است که مثل ویروس پخش می شود. این استراتژی با کمک محتوای خلاقانه و اینفلوئنسرها به انتشار اخبار محصول می پردازند. همچنین با راه اندازی کمپینهای مبتنی بر تعامل اجتماعی آنلاین و با ایجاد هیجان برای محصولات و خدمات خود باعث فروش محصولات می شود.
بازاریابی محتوا:
تهیه محتوای مفید و سرگرم کننده برای مخاطبان برای جذب آن ها، درگیرکردن آن ها، به نوعی پایبند کردن آن ها به محصول است. بازاریابی محتوا به نوعی عمل می کند که مشتریان تحت فشار و زور نیستند بلکه خودشان با میل جذب محصول دلخواه خود می شوند.
بازاریابی ابری:
استفاده از اپلیکیشن های نرم افزار به عنوان یک سرویس برای بازاریابی
بازاریابی با افراد مشهور:
استفاده از ستارگان مشهور و شناخته شده به عنوان سخنران جهت تأیید یا اعلام رضایت از محصولات. اینکه آن ها سخنرانی داشته باشند که از محصولات استفاده کردند و رضایت داشتند و این باعث می شود نظر بقیه افرادی که دنبال کننده این افراد هستند هم، به نوعی جذب محصول ما گردد.
بازاریابی برند:
توسعه برند که فعالیت هایی انجام می گیرد تا برند ما با روش های خلاقانه از دیگر برند ها متمایز شود. این بازاریابی نوعی کسب شهرت و اعتماد در کنار هم است. از طریق ایجاد هویت می توانیم در ذهن افراد اثر بگذاریم.
بازاریابی کال تو اکشن:
استفاده از روش های افزایش ترافیک وب سایت و تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان واقعی از طریق تولید محتوای جذاب، گرافیک و یا دیگر ابزارهای طراحی وب سایت. باید بتوانیم افراد را به سمت انجام یه فعالیتی که مد نظر ما هست سوق دهیم که این به هوشمندی ما و گیرایی محتوای ما بستگی دارد.
بازاریابی مشارکتی:
از انواع بازاریابی که هدف آن ایجاد روابط استراتژیک و دو جانبه بین دو یا چند شرکت است.
بازاریابیB2B:
در این نوع بازاریابی یک کسب و کار محصولات و خدمات خود را به کسب و کار دیگر عرضه می کند. در این نوع بازاریابی عرضه محصولات بین دو شرکت صورت می گیرد.
بازاریابی B2C:
بازاریابی بر اساس رابطه بین کسب و کار و مشتری است. در واقع یک سمت این بازاریابی مشتریان و افراد خریدار هستند و سمت دیگر این معامعه شرکت ها و بیزینس ها هستند.
بازاریابی همگانی:
در این نوع بازاریابی کسب و کار ها از داستان های مشتری در مورد محصولات و خدمات در کمپین های تبلیغاتی خود استفاده می کنند
بازاریابی چریکی:
این روش بازاریابی به صورت غیر منتظره توجه مخاطبان را به سمت برندی جلب می کنند، خلاقیت در این نوع بازاریابی خیلی اهمیت دارد. یکی از انواع دوست داشتنی بازاریابی برای مخاطبان و خود بازاریابان محسوب می شود. بازاریابی چریکی از تاثیرگذاری بسیار بالایی برخوردار است و با بیشترین نرخ تعامل و به اشتراک گذاری در بین انواع دیگر بازاریابی است.
بازاریابی هیجانی:
در بازاریابی هیجانی، باید احساسات افراد را برانگیخت، این نوع حالت بازاریابی، تاثر ماندگاری در ذهن مشتری برجا می گذارد.
تحریک احساساتی همچون ترس، عشق، دلسوزی و حتی تنفر، و سعی بر آن است، افراد احساسی را تجربه کنند که در ذهن آن ها تا مدت ها نقش ببندد.
بازاریابی عصبی:
در بازاریابی عصبی بصورت ناخودآگاه برتصمیم گیری مشتریان تاثیر می گذارند. این نوع از بازاریابی سعی بر آن دارد که از طریق رفتار هایی، به صورت غیر مستقیم بر ذهن مشتریان نفوذ و از این طریق بر آنها اثر گذارند.
بازاریابی سببی:
بازاریابی سببی به مسئولیت اجتماعی شرکت ها برمی گردد. بازاریابی سببی از مسائلی مثل زیست محیطی و دغدغه های اجتماعی استفاده کرده تا به این واسطه توجه مشتریان را به سوی محصول یا برند مورد نظر جلب کند، در این نوع بازاریابی از امور خیرخواهانه برای جلب توجه مخاطبان استفاده می شود، مثلا اجرای کمپینی که به حمایت از کودکان سرطانی برگزار شده است و در این میان به تبلیغ محصول هم می پردازند.
بازاریابی میدانی:
در این نوع بازاریابی افراد خودشان برای محصولشان تبلیغ می کنند به این صورت که یا به افراد هدیه ای ( ارائه دمو) می دهند یا بروشور تبلیغاتی محصول را پخش می کنند و محصولات یا خدمات خود را به شکل مستقیم تبلیغ می کنند.
بازاریابی B2P:
بازاریابی اشخاص با یک شرکت. در این بازاریابی اشخاص با شرکت ها بیزینس می کنند.
بازاریابی مباحثه ای:
برقراری ارتباط فعال و دوطرفه با مصرف کننده را می گویند.
بازریابی رسانه های اجتماعی:
فعالیت هایی همچون پست، آپلود عکس، ویدیو و محتوایات دیگر که همراه تبلیغات پرداختی در رسانه های اجتماعی، باعث افزایش مخاطب و مشتری می گردد. این بازاریابی از طریق اینترنت می باشد که شامل تولید و به اشتراک گذاری محتوا صورت می گیرد.
بازاریابی موتور جستجو:
بازاریابی از طریق موتورهای جستجوگر(SEM) که در آن هدف، گرفتن رتبههای بالا در صفحه اول موتور جستجو است. به کار بردن تاکتیکها و استراتژیهایی برای این هدف مثل تکنیکهای سئو، تبلیغات کلیکی و همچنین گوگل ادز ضروری است.
موتورهای جستجو امروزه جزو محبوبترین ابزارهاست که معمولا کسب و کارها و افراد برای دیده شدن در این فضا از آن استفاده میکنند و مایلاند تا از این طریق دیده شوند.
بازاریابی صوتی:
در بازاریابی صوتی برای ارزش افزایی از گجتهای هوشمند مثل اسپیکرهای هوشمند یا گوگل هوم استفاده می شود و به حل مسائل کاربران می پردازد.
بازاریابی ویدئویی:
بازاریابی ویدئویی به این صورت است که در جریان آن از فیلم و ویدیو به عنوان ابزار تبلیغاتی استفاده میشود و بدنبال تولید یک فیلم چند دقیقهای برای معرفی کسب و کار یا معرفی محصول، یا آموزش هستند و یا نحوه استفاده از محصول را در آن نمایش می دهد.
بازاریابی مخفی:
در این نوع از بازاریابی شرکت ها، به صورت مخفیانه و البته هوشمندانه محصول خود را تبلیغ میکند اما مخاطب متوجه آن نمیشود، ولی کماکان مخاطب مورد هدف تبلیغات قرار گرفته است. مثلا تبلیغ لپ تاپ یا ابزار ها در فیلم های سینمایی یا سریال ها، که مخاطب در حین دیدن فیلم صورت غیر مستقیم با اون محصول و برند هم آشنا می شود.
بهترین نوع بازاریابی کدام است؟
برای قوی تر و با ارزش تر کردن برند می توان از انواع بازاریابی استفاده کرد، ولی واقعا شاید استفاده از چندین نوع بازاریابی باعث شود وقت و انرژی شرکت هدر رود و نتایج مناسبی به دست نیاید و حتی باعث کاهش بازدهی شود شرکت ها باید با تمام گزینه های بازاریابی آشنا باشند و در هر زمانی با توجه به شرایط، مشتری ها و استراتژی شرکت، از مدل بازاریابی خاصی استفاده کنند. هوشمندی در کسب و کار و انتخاب نوع بازاریابی مناسب از ضروریات هر شرکتی است. پس یک نسخه کلی نمی شود برای همه شرکت ها و کسب و کار ها تهیه کرد و بهترین برای هر کسب و کاری متفاوت است.
اما استراتژی که از آن صحبت کردیم به چه معنا است: استراتژی بازاریابی یک سری اقداماتی است که برای درگیر کردن مشتریان انجام میشود و در نهایت آنها را به خرید هدایت میکند. هریک از استراتژیهای بازاریابی برای رسیدن به اهداف متفاوتی طراحی شدهاند، به همین دلیل است که قبل از شروع، هدف خود را از بازاریابی مشخص کنید.
ما وفادار بودن را دوست داریم؟
افراد دوست دارند محصولاتی که می خرند از کیفیت بالایی برخوردار باشد و به خاطر این دوست داشتن حاضراند هزینه کنند. وفاداری مشتری نتیجه رضایت مشتری، تجربه های مثبت مشتری و ارزش کلی کالاها یا خدماتی است که مشتری از یک تجارت یا برند دریافت می کند. آنها دوست دارند تا زمانی که همان محصول یا خدمات با کیفیت در برند مورد نظرشان وجود دارد از همان برند خرید کنند حتی اگر هزینه بیشتری بپردازند.
هر نوع بازاریابی که اننخاب می کنید سعی کنید خودتان در آن بهترین باشید، به صدای مشتری گوش بدید، دقت کنید مشتری از چه چیزی لذت می برد و از چه چیز هایی دوری می کند، سعی کنید بهترین مشتری باشید، به اعتراضات مشتری دل بدهید و به نکات قابل توجه برای بالا بردن محصول و برند خودتان توجه کنید.
طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا 2004 بازاریابی فرایند برنامهریزی و اجرای فعالیت های مربوط به شکلگیری و قیمت گذاری و ترویج و توزیع ایده ها و کالا ها و خدمات است و به شکلی که در تبادلات انجام شده و اهداف فردی و سازمانی تامین شوند.